Mi smo iz Indije
Home


Kontakt

 

Indija je zemlja u kojoj se na jedinstven, harmoničan i kreativan način prožima mnoštvo rasa, kultura, religija, jezika, stilova i pejzaža. U svakom aspektu Indija predstavlja raskošan mozaik koji se mistično transformiše stvarajući neverovatan utisak. Odvojen Himalajima od ostatka Azijskog kontinenta, Indijski potkontinent uranja u Arapsko more i Bengalski zaliv formirajući trouglasto poluostrvo koje se lako prepoznaje na karti sveta. Od severa ka jugu smenjuju se različite klimatske zone i raznovrsni pejzaži ispresecani velikim rekama Gang, Brahmaputra i Yamuna. Od vrhova Himalaja prekrivenih snegom, preko pustinje u Radžastanu, pa sve do peskovitih plaža Goe, u Indiji su istovremeno prisutna sva godišnja doba.

Indija predstavlja fraktalnu šaru od 28 država, od kojih svaka ponaosob predstavlja Indiju u malom. Od najsevernije do najjužnije tačke rastojanje iznosi 3200 km, dok je od najzapadnijeg do najistočnijeg kraja rastojanje 2900 km. Na teritoriji od 3.29 miliona km2 živi 1,08 milijardi stanovnika koji su grupisani u mnogo etničkih grupa i religija. Indijski ustav oficijelno priznaje čak 18 lokalnih jezika, kao i službene jezike Hindu i Engleski. 80,5% populacije ispoveda Hindu religiju, 13% čine Muslimani, 2,5% cine hrišćani, a ostalo su Siki, Budisti, Parsi, Jevreji i dr. Iako većina stanovništva i dalje živi u ruralnim oblastima, indijski gradovi su megapolisi sa više miliona stanovnika. Prestonica države je New Delhi sa oko 14 miliona stanovnika, a zatim slede Mumbai (ranije Bombay) i Kalkata (ranije Calcutta) sa po 13 miliona stanovnika i Chennai (ranije Madras) sa oko 7 miliona stanovnika.

Indija je republika koja je svoju nezavisnost izborila 1947. godine, pod vođstvom Mahatme Gandhija, čuvenog predvodnika nenasilne borbe. Prvi ustav proglašen je 1950. godine. Od tada je Indija prešla trnovit put od zaostale i siromašne zemlje do predvodnika razvoja u regionu.

Sedma po veličini teritorije i druga po broju stanovnika u svetu Indija ima vrlo snažnu i propulzivnu privredu, koja je trenutno na šestom mestu u svetu po brzini rasta. Uz ukupnu raspoloživu radnu snagu koja broji 482 miliona ljudi, Indija ostvaruje realni rast bruto nacionalnog proizvoda od 6,2% godišnje. U strukturi bruto nacionalnog proizvoda najviše učestvuju usluge (48%), industrija (28.4) i poljoprivreda (23.6%). Unutar pojedinih privrednih grana postoji velika raznovrsnost. Tako, na primer, paralelno egzistiraju tradicionalna, ekstenzivna seoska poljoprivreda i moderna poljoprivredna proizvodnja uz primenu najsavremenijih agrotehničkih mera. Zelena revolucija, tj. državni program modernizacije poljoprivrede koji je započet šezdesetih godina prošlog veka dao je fascinantne rezultate. Indija danas spada u velike proizvođače traktora i ostale poljoprivredne mehanizacije. Zahvaljujući bogatoj sirovinskoj bazi i podsticajnim merama, u poslednjoj deceniji postignuti su spektakulani rezultati u oblasti industrijske proizvodnje, koja beleži godišnji rast od 7.4%. Pored tradicionalnih grana industrijske proizvodnje, kao što su industrija tekstila, kože i hrane, Indija danas ima razvijenu snažnu farmaceutsku, hemijsku, naftnu i mašinsku industriju. Stoga se Indija na svetskom tržištu afirmisala kao veliki izvoznik industrijskih proizvoda. Poseban benefit Indija ostvaruje zahvaljujući vrlo brojnoj, kvalifikovanoj i mladoj radnoj snazi, koja vlada engleskim jezikom. Zahvaljujući tome, Indija je napravila ogroman prodor u IT tehnologije i danas predstavlja jednog od najvećih izvoznika softvera i usluga iz oblasti informatike.